Konobari poslužuju hranu i piće u ugostiteljskim objektima. Konobarsko zanimanje uključuje i druge poslove vezane za posluživanje gostiju, kao što su postavljanje stolova i njihovo pospremanje nakon upotrebe, ispostavljanje računa i naplata usluga.Od konobara se zahteva i obavljanje posebnih poslova, kao što su dočekivanje gostiju na ulazu u lokal, pratnja do stola, pridržavanje stolica pri sedanju, pomoć pri odlaganju garderobe, savetovanje pri odabiru jela (specijaliteta kuće).
Zbog zahtevnosti posla, za konobare se traže telesno zdrave i psihički stabilne osobe. Za uspeh u poslu važna je opsta telesna spretnost, a poželjna je i komunikativnost, ljubaznost, urednost i prijatna spoljašnost. Konobari se zapošljavaju relativno lako. Plate su im po pravilu kao plate drugih zaposlenih sa srednjom stručnom spremom ili veće. Osim toga, često imaju mogućnost dodatne zarade (napojnice).
Može se očekivati da će se narednih godina povećati mogućnost zapošljavanja, jer se očekuje razvoj turizma.
Ispitna pitanja za ovaj smer možete da skinete ovde.