Novosti

ZUBNI TEHNIČAR – ŠTA ZAPRAVO RADI…

U svakodnevnici, kod ljudi koji ne poznaju struku, često se izjednačava zvanje stomatologa i zubnog tehničara, međutim razlika je značajna.

Zubni tehničari proizvode i popravljaju protetske konstrukcije kao što su krunice, mostovi, plombe, delimične i pune proteze i druga protetička pomagala, kao i ortodontska pomagala za ispravljanje nepravilnosti zuba, sprečavanje poteškoća, poboljšavanje izgleda, sposobnosti žvakanja, fonetiku i estetiku. Zubni tehničar je praktično “nevidljiva ruka” stomatologa. Posao stomatologa, ukoliko se radi o nekoj “nadoknadi” zuba, u velikoj meri se nadovezuje na rad zubnog tehničara

Pored poznavanja osnova anatomije, fiziologije i stomatološke anatomije, zubni tehničar mora biti detaljno
upoznat sa svojstvima i načinom upotrebe materijala sa kojima radi, kao i upotrebom alata i instrumenata. Spretne ruke, osećaj za boju i oblik i preciznost neophodni su u ovom poslu. Za izradu odgovarajuće proteze, krunice ili mosta
važna je saradnja sa stomatologom i timski rad.

Često nije dovoljno samo lepo i dobro raditi. U mnogo slučajeva pacijent ne zna tačno šta bi voleo, a bitno je da rezultat bude dobar. Tada se zubni tehničar oslanja na svoje instikte i maštu, tj. mora biti kreativan. U isto vreme mora biti pripremljen na polju osnovnog materijala, sredstava i proizvodne tehnologije.

S krajnjim rezultatom se suočava zubar i zadovoljstvo pacijenta će uvek preneti zubnom tehničaru, kao i ostale povratne informacije, kako da bi i kasnija saradnja bila uspešna. Dobar i kvalitatan poslovni odnos uvek je u službi dobrobiti pacijenta.